SaraIdaSofia! -

Hmm, kanske borde läst på bättre

Den här dieten är en skröna eller ett riktigt horribelt skämt. För det första kommer den inte alls från ett sjukhus, som det brukar påstås. Samma diet brukar dyka upp under flera olika namn: antingen är det, precis som du nämner, de norska eller danska rikshospitalets diet, eller så brukar det hävdas att den kommer från Karolinska Sjukhuset, Huddinge Sjukhus, Sahlgrenska sjukhuset, eller något annat sjukhus i Sverige eller i USA, till exempel. I samtliga fall är det helt falskt och alla dessa sjukhus har gång på gång fått gå ut och dementera att de skulle ha något som helst med dieten att göra. Dessvärre är det många som hört talas om den här dieten och använder den, men tyvärr alltid med lika katastrofala resultat. Jag återkommer till det längre fram.

Allt som påstås om dieten är helt felaktigt. Låt mig ta några exempel:

* Det hävdas att den som följer dieten till punkt och pricka skall öka sin ämnesomsättning. I själva verket händer precis motsatsen: ämnesomsättningen och även fettförbränningen sjunker på en sådan här diet. Jag ska förklara varför:
- När man under en längre tid har ett mycket lågt kaloriintag upplever kroppen att svält råder (det gäller även om man har flera kilos övervikt). Kroppens första åtgärd då är att dra ner på ämnesomsättningen till ett minimum. Nästa steg för kroppen, om upplever svälten som ett hot mot sin överlevnad, är att bli extra noga med att spara på den typ av energi som räcker längst i en svältsituation - vilket råkar vara fett.
- Äter man därtill extremt lite fett kommer kroppen att minska sin fettförbränning ytterligare. Kroppen är nämligen smart: den känner av proportionerna av det du stoppar i dig och anpassar sin förbränning efter det.
- Följer man en extrem lågkaloridiet över en längre tid får det dessutom allvarliga hälsokonsekvenser. Det kan leda till hormonrubbningar, benskörhet, sänkt immunförsvar (i synnerhet när man följer en diet som är sammansätt på ett näringsmässigt så vidrigt och fullständigt obalanserat sätt som den här "sjukhusdieten"), depression, ätstörningar, minskad eller förstörd fertilitet med mera.
- När kroppen upplever att svält råder kommer den också att börja "kannibalisera" på sig själv genom att bryta ner muskelmassa, vilket är ett sätt att få "nödfallsenergi" för kroppen. När muskelmassan minskar minskar också ämnesomsättningen mer och mer.

Det vill säga: är det något man VERKLIGEN lyckas med med sjukhusdieten så är det att dra ner sin ämnesomsättning och fettförbränning till ett minimum!

* Det hävdas också att man snabbt går ner i vikt. Initialt stämmer det ofta, men tyvärr beror det inte (som den som hittat på dieten hävdar) på att man minskar i fettvikt. Det är för det första inte fysiologiskt möjligt att minska mer än cirka 0,5-1 kg i ren fettvikt per vecka – kroppen kan inte förbränna mer fett än så under normala förhållanden (och man kommer knappast att genomföra den här dieten och ägna sig åt maratonlopp, ultrauthållighetstävlingar som pågår över flera dygn, multisport med mera samtidigt, vilket är det som skulle kunna göra att man gjorde av med större mängder fett). Observera att detta är under helt optimala förhållanden när man gör i stort sett allt rätt i fråga om kost och träning, vilket vi redan har konstaterat att man inte gör under "sjukhusdieten". En mer trolig fettviktsminskning är därför några få hekton per vecka. Nå, vad består då resten av viktminskningen av? Jo, dels kommer kroppens kolhydratlager att tömmas och då följer även en hel del vatten med, dels kommer muskelmassa n att minska. Om vi börjar med kolhydraterna, så är det enbart negativt. Visserligen får man ofta en snabb viktminskning på grund av detta, eftersom varje gram kolhydrater binder 2-4 gram vatten. Våra kolhydratlager finns främst i musklerna och levern, men det är också viktigt att vara medveten om att hjärnan och nervsystemet endast kan fungera på kolhydrater. Äter man extremt lite kolhydrater är något av det första som händer att man blir okoncentrerad, rastlös och får sämre minne, slutledningsförmåga med mera. Det beror på att hjärnan "ropar på hjälp" och försöker ställa in kroppen på "fodersök". En längre tid utan tillräckligt med kolhydrater leder till att vi blir dumma: alla tankeprocesser fungerar långsammare, vår förmåga till syntes, slutledning, minne och fokusering minskar drastiskt osv. Musklerna blir genast mycket svagare och vår uthållighet försämras.

När vi förlorar kolhydrater och vatten märks det ofta stor skillnad på vågen och delvis även i omfång, men det är ju en rent hälsovådlig viktminskning som inte har det allra minsta med fettviktsminskning att göra. Här kommer vi till en annan lögn som är förknippad med dieten: det hävdas att om man följer dieten så kommer man att ha förhöjt sin ämnesomsättning i flera månader framöver. Vi har redan konstaterat att det enda man lyckas med är att sänka sin ämnesomsättning och fettförbränning, men del 2 av lögnen är just det där med att man skulle lyckas hålla vikten i flera månader även sedan man avslutat dieten. Det är precis tvärtom: så fort vi börjar äta mer normalt igen kommer vi att gå upp i vikt:

- Dels måste kroppen givetvis försöka lagra in de kolhydrater och det vatten den så desperat behöver för att fungera normalt.
- Dels kommer kroppen initialt även att "slurpa i sig" fett i större utsträckning än normalt, eftersom den kommer att vara inställd på att "här gäller det att lägga på sig så mycket som möjligt eftersom svält råder".
- Sedan måste vi hålla i minnet att den som genomfört en sjukhusdiet nu har en lägre ämnesomsättning och fettförbränning. Om de börjar äta som före dieten, men har en lägre ämnesomsättning än då, kommer de givetvis att gå upp i vikt – och då främst i fettvikt. Att deras fettförbränningsförmåga sjunkit förstärker denna effekt ytterligare.

* Något annat som är genomkorkat med sjukhusdieten är att de kolhydrater man SKA äta, som sockerbitar och vitt rostat bröd, hör till de snabbaste kolhydrater man kan äta. Det höjer insulinet jättesnabbt och mycket, vilket leder till ökad fettinlagring.

Så jag skulle vilja säga så här: vill man väldigt gärna misslyckas fullständigt med att gå ner i fettvikt och sedan hålla en sund vikt, och om man därtill väldigt gärna vill må maximalt dåligt under tiden och bli korkad på kuppen, då kan sjukhusdieten säkert vara ett bra alternativ.

Men om man verkligen vill lyckas gå ner i fettvikt, höja sin ämnesomsättning för att lättare kunna hålla en sundare vikt, och därtill fortsätta vara en intelligent människa med en hälsosam och välfungerande kropp, då bör man undvika sjukhusdieten och alla liknande dieter helt och istället skaffa sig sundare kost- och träningsvanor över lag.

Tur att jag bara gjort detta i en och en halv dag, detta hade kunnat sluta obra :P med andra ord, det finns inga genvägar till en sundare kropp och inte heller till sundare levnadsvanor!!
Med det sagt ska jag återgå till Lördagsmys =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0